Musiikintekijöiden keskiluokka katoaa
– Teostotuloja kuvaavista tilastoista näkyy, miten pieni on musiikinteolla itsensä elättävien joukko tässä maassa. Se tulee pienenemään entisestään, jos nykyinen kehitys jatkuu. Jäljelle jäävät Idols-tyyppiset tähdenlennot, jotka pärjäävät suosion aallonharjalla muutaman vuoden, sekä tähdille biisejä kirjoittavat lauluntekijät, Nurmio arvioi.
Lisäksi tällä tulevaisuuden musiikkikentällä tähtien varjossa temmeltää valtava joukko harrastelijoita. He keikkailevat nuoruuden innolla, kunhan liksoilla saa maksettua bensat ja sämpylät. Rahakeikkaa tekevät vain isot tähdet, jotka vetävät tuvan täyteen. Välimaastossa oleville ammattilaisille ei ole tarjolla lisääntyvää määrää keikkoja, joista saisi järkevän korvauksen. Keikkailulla ei siis mitenkään kompensoida teostotulojen vähenemistä.
– Suomi on pieni maa. Keikkapaikkojen määrä on jo nyt aika maksimissaan, eli siitä lähteestä ei voi oikein enää enempää ammentaa. Suuri osa musiikintekijöistä, jotka on joten kuten pärjänneet tähän asti, tulee siirtymään työmarkkinoilta kortistoon.
Keltaista pelimannin kuppiin
Suurin yksittäinen syy musiikintekijöiden ammattikunnan kurjistumiseen on edelleen musiikin laiton lataaminen netistä. Laillisiakin latausmahdollisuuksia on jo, mutta Musiikkituottajat ry:n mukaan yli 90 prosenttia digitaalisen musiikin kulutuksesta on silti laitonta lataamista.
– Laiton lataaminen on kuin kusisi pelimannin kuppiin. Samaan aikaan ei voi ladata ilmaiseksi musaa ja oikeesti digata sen esittäjää. Se on kaksinaamaista.
Laittomasti musiikkia lataavat eivät välttämättä tule edes ajatelleeksi, että vievät leivän raatajan kädestä.
– Suuri yleisö ei tunne musiikkialan realiteetteja. Valtaosa muusikoista on ihan samanlaisia duunareita kuin kaikki muutkin, tai nälkätaiteilijoita, eivätkä mitään supertähtiä. Tilastoista näkyy hyvin se, miten vaatimattomia musikanttien ja biisintekijöiden liksat on normaaliin palkkatasoon verrattuna. Onnellisesti käy, jos koko ikänsä tätä työtä tekevä saa joskus vanhoilla päivillään asuntolainan maksettua.
Kulttuuria köyhdyttävä villi länsi
Nurmio heittää kysymyksen, kannattaako uutta musiikkia nykytilanteessa ylipäätään tehdä, jos kukaan ei ole valmis maksamaan siitä.
– Ensin pitää tietenkin olla leipää, kämppä, terveydenhuolto ja niin edelleen. Musa tulee jossain näiden perustarpeiden jälkeen. Mikä arvo annetaan musiikille, tarvitaanko sitä ylipäätään ja onko musiikilla merkitystä kansalliseen identiteettiin? Tarvitaanko kotimaista musaa tai mitään uutta musiikkia ylipäätään, kun maailma on jo täynnä musaa? Jos ei, niin silloin ei tietenkään tarvita enää tekijöitäkään.
Toistaiseksi suomen kieli on populaarimusiikissa aika vahvoilla, mutta tulevaisuudessa saatetaan mennä siihen, että meillä soi vain ylikansallinen musiikki. Kun tekijät köyhtyvät, köyhtyy myös kulttuuri. Kukaan ei jaksa tehdä musiikkia loputtomiin harrastuspohjalta, ilman asianmukaista liksaa.
– Internet on kuin villi länsi, jossa lait eivät päde tekijänoikeusasioiden eivätkä monien muidenkaan asioiden kohdalla. Päättäjien pitäisi pystyä saamaan internet lainsäädännön piiriin. Asennemuutosta tarvitaan, sekä päättäjille että ihan tavallisille ihmisille, jotka lataa netistä kamaa.
Nurmiolla itsellään on menossa jo neljäs ammattivuosikymmen rockmuusikkona.
– Uskoisin pärjääväni tällä hommalla niin kauan, kun pysyn keikkakunnossa. Sen jälkeen mä saan kansaneläkkeen perusosaa.