The House Of Songs, Austin, Texas
Sain kunnian tulla valituksi ensimmäisenä suomalaisena musiikintekijänä The House Of Songs -vaihto-ohjelmaan, jonka puitteissa skandinaaviset biisintekijät pääsevät työskentelemään kahden viikon ajaksi Texasin pääkaupunkiin Austiniin.
Kun sain valinnasta tiedon ennen, en oikein käsittänyt miten suuresta joululahjasta olikaan kyse. Selvisi, että suomalaiset tekijät saavat Elvis ry:ltä tuhannen euron matkastipendin ja lisäksi Luses muisti minua kuukauden työskentelytuella. Näin onnistuin hankkimaan lentoliput ja kustantamaan oleskeluni kaupungissa kokonaan apurahoilla, mistä olen asianosaisille nöyrästi kiitollinen. Onnistuin venyttämään oleskeluani vielä puolellatoista viikolla, sillä yhtyeeni The Latebirds valittiin esiintymään Austinin South By Southwest festivaaleilla. Vietin siis helteisessä Texasissa musisoiden lähes koko maaliskuun.
Maailman livemusiikin pääkaupungin titteliä kannatteleva Austin on poikkeuksellinen kaupunki, eikä vain Texasin, vaan koko Amerikan mittakaavassa. Puolentoista miljoonan asukkaan kaupungissa lasketaan asustavan tätä nykyä 8.000 muusikkoa. Austinilaisten muusikkojen suuren määrän selittää paitsi kova klubitarjonta, myös kaupungin muusikoilleen tarjoama ilmainen terveydenhuolto, mitä on Amerikassa ennenkuulumatonta. Liberaalin kulttuuripolitiikan avulla Texasin keskelle on syntynyt poikkeuksellisen rikas musiikkikeidas, jossa tekijöitä on musiikkityylistä riippumatta joka lähtöön.
Kaupungin eteläosassa sijaitsee kirjaimellisesti ”house of songs” – reilun 60 neliön kokoinen viihtyisä talo, joka on varustettu pianolla, kitaroilla, banjolla, huuliharpuilla, pienellä demostudiolla, ruualla ja kahdella makuuhuoneella. Aurinkoisena päivänä biisejä voi kirjoitella olohuoneen ohella myös puisella patiolla. Talon sijainti on erinomainen – monet kaupungin parhaista ravintoloista sijaitsevat vain kivenheiton päässä. Autotallista löytyy useita polkupyöriä, jotka ovat täällä suosittuja. Päädyinkin fillaroimaan lähes joka päivä ja tajusin, että Austinissa pyörätiet on järjestetty kuin Hollannissa konsanaan.
Tyylien ja tekijöiden kirjo
The House Of Songs -idean isä on pitkänlinjan texasilaisbiisintekijä Troy Campbell, joka on saanut projektin taakse myös Austinin kaupungin päättäjät. Kaupungin ja skandinaavisten lauluntekijäjärjestöjen tuella Campbell on vuokrannut taloa parin vuoden ajan vieraileville biisintekijöille. Tätä nykyä vuokralla on myös vastapäinen isompi rakennus. Austinissa oleskellessani taloissa asui lisäkseni puolentusinaa tanskalaista, ruotsalaista, islantilaista ja färsaarelaista musiikintekijää. Musiikkikenttäkin on lavea – talossa soi täydellisessä harmoniassa folk-, indiepop-, afro-, blues-, jazz-, kantri- ja rockbiisit.
– Tähtäimessäni on vuokrata lisää taloja ja pyytää mukaan eurooppalaisten ohella afrikkalaisiakin biisintekijöitä, jotka sitten vastavuoroisesti kutsuisivat texasilaisia kotimaihinsa, Troy Campbell visioi hakiessaan minua lentokentältä. Vain reilua viikkoa myöhemmin House Of Songsiin kutsutaankin kenialainen Abbi Mudunia, joka on vierailemassa Austinin SXSW-festivaaleilla.
Astellessani taloon ensi kertaa sisään minua tervehtii tanskalainen lauluntekijä MC Hansen. Hansen vierailee talossa jo toista kertaa. Myös vastapäisessä talossa asustelevat Gudrid Hansdóttir ja Anna Bell Bentholm ovat täällä toista kertaa.
Löydän makuuhuoneestani Campbellin avustajan, Nathan Foxin kirjoittaman aikataulun seuraavien kahden viikon ajalle. Luvassa on paljon ohjelmaa – biisintekoa paikallisten tekijöiden ja vierailevien skandinaavien kanssa sekä keikkoja Flipnotics ja The Ghost Room -klubeissa. Lisäksi päädyn musisoimaan Campbellin ja Anna Bellin kanssa skandinaavisille diplomaateille tilaisuudessa, jonka Austinin kaupunginviskaalit järjestivät Texasin osavaltion 175-vuotispäivän kunniaksi.
Ensimmäisellä viikolla sävellän biisejä austinilaisten Dave Maddenin ja Charlie Fayen kanssa. Seuraavalla viikolla luvassa on yhteistyötä Will Sextonin ja Randy Weeksin kera. Nämä miehet ovat paikallisissa piireissä hyvin arvostettuja. Weeks on kirjoittanut hittejä muun muassa Lucinda Williamsille ja Will Sexton on veljensä Charlie Sextonin tavoin tunnettu sekä biisintekijänä että muusikkona ja tuottajana. House Of Songsissa käy uutterasti myös Matt The Electrician -niminen paikallinen artisti, jonka ammattitaito tekee suuren vaikutuksen.
Työskentely austinilaisten kanssa osoittautuu hedelmälliseksi, mutta on myös hienoa päästä tutustumaan skandinaavisiin kollegoihin, joiden kanssa soittelimme toisillemme biisejä iltapäivän auringon valaisemalla pihalla. Viimeisenä päivänäni päädyin kirjoittamaan The House Of Songs -nimisen kappaleen Campbellin ja ruotsalaisen Hanna Turin kanssa.
Toivottavasti tähän hienoon vaihto-ohjelmaan osallistuu lähitulevaisuudessa enemmänkin suomalaisia biisintekijöitä.
Teksti ja kuva: Markus Nordenstreng
Sippola ja Sydänmäki seuraavat
The House Of Songs -vaihto-ohjelmaan
on Markus Nordenstrengin jälkeen valittu Laura Sippola ja Jussi Sydänmäki.
Elvis ry maksaa valituille kahden viikon oleskelun sekä tuhat euroa matka-
avustusta. Seuraavasta hakukierroksesta tiedotetaan myöhemmin.