The house of Songs - kuuma kesä Austinissa

The house of Songs – kuuma kesä Austinissa

Saavuin elämäni ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikkaan mahdollisimman tabula rasana: vailla suurempia ennakko-odotuksia ja matkatavaroitakin. Laukku jäi nimittäin Dallasiin. Vastassa oli Chris Knudson, joka on hiljattain liittynyt THOS-joukkoihin ja vastaa mm. vieraiden vastaanottamisesta ja orientoinnista.

Kirjoittajakumppaneita koordinoivaa mystistä Matt Sähkömiestä en koskaan tavannut. Ensimmäisenä hän lähetti luokseni ujon partasuun nimeltä Daniel Thomas Phipps. Tutustumisen jälkeen päästiin käyntiin kotimaan lennolla kirjoittamistani riveistä: ”It seems we all lost luggage at birth…”. Ihan valmista ei yhdellä istumalla saatu, vaan jatkettiin sitten toisena päivänä, sillä Danielilla oli keikka samana iltana legendaarisessa The Hole on the Wallissa, jota tietysti menin katsomaan.

Toinen biisintekosessio oli Noel McKayn kanssa. Hupaisana tuloksena oli meksikolainen valssi espanjaksi. Olin toivonut espanjaa osaavaa biisintekijää kaveriksi. No, kumpikaan ei osannut sitä natiivisti, joten Google oli kovassa käytössä, mutta Noel tuntee meksikolaisen kansanmusan hyvin.

Chrisin siivellä pääsin näkemään Amy Winehouse -dokumentin ensi-illan, jossa oli paikalla kysymyksiin vastaamassa Amyn ensimmäinen manageri Nick Shymansky. Siitä tunnelmasta syntyi sitten rakkauslaulu Amylle.

Ensimmäisen viikon majailin talossa yksin ja toiseksi viikoksi sain kaveriksi tanskalaisen Thorbjørn Nyander Poulsenin, joka oli mainiota seuraa. Valitettavasti ei ehditty biisintekoon yhdessä, sillä aika meni molempien ensimmäisen USA:n keikan harjoittelemiseen!

Olen aikuisena aika aktiivisesti vältellyt englanniksi kirjoittamista ja kaikenlaista americana-musiikkia. Minun piti kiertää monen kulttuurin kautta päätyäkseni Austiniin arvostamaan yhdysvaltalaista perinnemeininkiä ja oivaltamaan, että kansanmusiikkiahan sekin on. Erityisesti Continental Clubilla koin mahtavia musiikkielämyksiä, joista tärkeimpinä vanhojen kantristarojen dream team Haybale ja 81-vuotias hurmaava bluesmies Bobby Rush, joka muisteli käyneensä ekan kerran Suomessa Chuck Berryn kanssa. Hammond-velho Mike Flaniginia ja Jimmy Vaughania onnistuin kuulemaan kahdesti.

Ehkä suurin kulttuurishokkini oli, että viihdyin USAssa niin uskomattoman hyvin. Isäntä Troy Campbell huomasi tämän ja tarjosi mahdollisuutta palata elokuussa pariksi viikoksi. Niinpä muutin suunnitelmiani ja palasin San Franciscosta Phoenixin visiitin kautta Austiniin.

Kun talossa oli vielä ulkopuolisia markkinahintaisia vuokraajia (osaltaan heidänkin ansiostaan me biisintekijät saamme nauttia tästä hienosta mahdollisuudesta), asustin muutaman päivän landella Chrisin luona. Niiden päivien tuloksena syntyi euroviisukandidaatti yhdessä Chrisin oopperalaulajapuolison Elizabeth Knudsonin kanssa.

Palattuani Austiniin verkostoiduin argentiinalaisen tangon harrastajien kanssa ja päädyin kahtena iltana laulamaan tansseihin taustanauhojen kanssa ruoka- ja viinapalkalla. Syntejäni sovitin säestämällä virsiä parina pyhäaamuna episkopaalisessa kirkossa, jossa Chris koordinoi musahommia.

Troy kertoi, että The House of Songs -konsepti on saadaan pian pyörimään myös Nashvillessä, jolloin eurooppalaisilla vierailla olisi mahdollista työskennellä viikko molemmissa mahtavissa musiikkikaupungeissa.

Rohkeasti hakemaan ensi vuodeksi ja käytännön neuvoja voi kysellä multa tai muilta Austinin-kävijöiltä! Varoitan, että sydämestä joku osa voi jäädä Austiniin. Mulla jäi.

Lisätietoa The House of Songs -ohjelmasta:
musiikintekijat.fi
www.thehouseofsongs.com


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2015

Selaa lehden artikkeleita