Islannin tekijäjärjestö on FTT
Islannin järjestön puheenjohtaja, Jakob F. Magnusson on tuttu näky Reykjavikin kulttuuripiireissä. FTT:n puheenjohtajuuden lisäksi hän johtaa myös Islannin Teoston (STEF) hallitusta ja työskentelee ”siinä sivussa” myös Reykjavikin City Center Directorina.
”Olen toiminut puheenjohtajan tehtävissäni nyt kymmenisen vuotta. Lähdin mukaan toimintaan rakentaakseni terveemmän ja vahvemman työskentely-ympäristön musiikintekijöille. Voisi sanoa, että tavoittelin perinteisesti parempaa maailmaa.”
Magnussonilla on paljon kokemusta vaikutustyöstä: hän on työskennellyt Islannin kulttuuriattaseana Lontoossa sekä ollut myös Islannin parlamentissa. Hän kokeekin tietävänsä paljon vaikuttamistyöstä, mikä on hänen nykyisissä tehtävissään ensiarvoisen tärkeää.
”Ensitöikseni puheenjohtajana hankkiuduin eroon STEF:in rakenteista, joissa annettiin enemmän painoarvoa klassiselle musiikille kuin kevyelle musiikille. Aikaisemmin esimerkiksi apurahoja myönnettiin vain klassisen musiikin säveltäjille. Muutoksen toteuttaminen ei ollut helppo homma.”
”Koen järjestelmämuutoksen lisäksi onnistuneeni myös auttamaan Islannin musiikkivientiä toimiessani vientiorganisaation puheenjohtajana. Aikanaan iso asia oli myös hyvitysmaksun saaminen kohtuulliselle tasolle.”
Viime aikoina Magnussonin työpöydältä tilaa on vienyt piraattipuolueen menestyminen.
”Se on aiheuttanut monissa huolta ja syystäkin.”
Positiivisia asioitakin kuitenkin tapahtuu: islantilainen musiikki jatkaa menestystarinaansa ja nykyään on jopa mahdollista elättää itsensä musiikillaan Islannin rajojen sisällä, mikä on mahtava asia. Islantilainen musiikki kiinnostaa maailmalla, joten olemme tehneet jotain oikein, hän hymyilee.
(loota)
FTT lyhyesti
FTT – Félag tónskálda og textahöfunda on perustettu 1983.
Islannissa kansallisten varojen pidätysprosentti on 9. Summa jaetaan puoliksi klassisen musiikin tekijäjärjestön (TÍ -Tónskáldaféag Íslands – classical society) ja kevyen musiikin tekijäjärjestön (FTT) kesken.
FTT jakaa myös apurahoja kahdesti vuodessa, yhteensä noin 80 000 euron edestä.
FTT:lla on myös residenssitoimintaa.
Jäseniä on yhteensä 450, joista 15 prosenttia naisia.
Jäsenyyden edellytyksenä on julkaistu tuotanto sekä Islannin Teoston (STEF) asiakkuus.
Edunvalvontatyönsä lisäksi FTT järjestää jäsenilleen myös biisinkirjoitusleirejä, seminaareja, verkostoitumismahdollisuuksia ja koulutusmatkoja.
Toimistolta kysytään neuvoa usein sopimuksien tarkistamiseen. FTT saa tähän lakimiesapua STEF:ltä. Toimisto neuvoo paljon myös apurahahakemuksissa.
FTT:ssä on hallituksen puheenjohtajan lisäksi yksi varsinainen työntekijä Jón Ólafsson, toiminnanjohtaja, joka työskentelee käytännön asioiden kanssa osa-aikaisesti