Lapsilla on oikeus omaan musiikkiinsa

BLOGI

Lapsilla on oikeus omaan musiikkiinsa

"Erika Vikmanin esittämä ja Christel ja Jori Roosbergin tekemä Ich Komme -laulu on kirvoittanut runsaasti keskustelua sen sopivuudesta lapsille. Mielestäni keskustelussa unohdetaan tärkeä taso: lapsen oikeus omaan musiikkiin."

”Tukkula venukseen tienissä häissä” kuuluu päiväkodin pihalta. Onko tämä harmittoman hauskaa, lasten johdattamista kadotukseen vai jotain siltä väliltä? Riippuu kuulijasta.

Erika Vikmanin esittämä ja Christel ja Jori Roosbergin tekemä Ich Komme -laulu on kirvoittanut runsaasti keskustelua sen sopivuudesta lapsille. Mielestäni keskustelussa unohdetaan tärkeä taso: lapsen oikeus omaan musiikkiin.

Suomessa tuotetaan poikkeuksellisen korkeatasoista ja monipuolista musiikkia lapsille ja perheille mutta sen löytäminen vaatii lähes salapoliisityötä. Levyjä tai konsertteja ei arvostella lehdissä, lastenmusiikkia ei soiteta radiossa, lastenmusiikintekijöistä ei tehdä juttuja, eikä heitä kutsuta Vain elämäähän. Emma Gaalakin päätti poistaa lastenmusiikin  kategorioistaan. Eikä lastenmusiikkia nähdä muissakaan musiikkialan yleisissä palkinnoissa.

Erityisen hankalaa tämä on uusille vanhemmille, edessä on muna ja kana. Miten etsiä sopivaa musiikkia kun ei tiedä esittäjää tai tekijää? Kun lastenmusiikkia ei löydetä lapset kuuntelevat aikuisille tehtyä musiikkia. Tilanne on epäreilu molemmille;  aikuisten musiikin tekijät ja esittäjät joutuvat vastaamaan kysymyksiin lasten turmelemisesta ja toisaalta lapset altistuvat sanoituksille ja kuvastolle, joita ei ole tarkoitettu heille. Tämä ei ole aikuisten musiikin tekijöiden vika. Heillä on oikeus tehdä juuri sellaista musiikkia kuin he itse haluavat ajattelematta kuulijakuntaa. Aikuisten vastuulla on tarjota lapsille heidän omaa musiikkiansa. Tätä vastuuta me aikuiset hoidamme tällä hetkellä huonosti.

Kun lapsille tarjotaan heille varta vasten tehtyä, lapsen kehitystason huomioon ottavaa korkeatasoista musiikkia kaikki voittavat. Lastenmusiikki tukee lapsen kielenkehitystä ja vahvistaa tunneilmaisua, se saa lapset liikkumaan ja nauramaan. Lastenmusiikin avulla voidaan käsitellä vaikeitakin aiheita, lapsen tasoisesti.

Kun TV:seen tuotetaan ”koko perheen ohjelma” tehdään se poikkeuksetta aikuisten näkökulmasta ja silloin mukaan tulee väistämättä aikuisille tarkoitettuja asioita, tämä ei koske vain UMK:ta. Olisipa virkistävää nähdä TV:stä suuren luokan ”koko perheen” tuotanto, joka olisi tehty lapset edellä ja jossa kuultaisiin lapsille tehtyä musiikkia ryyditettynä yhtä hienoilla show-elementeillä kuten UMK:ssa. Uskon, että moni aikuinen hämmästyisi positiivisesti!

Pauliina Lerche

Suomen Musiikintekijät ry:n puheenjohtaja
lastenmusiikintekijä