Lastenmusiikki vei miehen
Laulaja-lauluntekijä Maco Oey halusi haastaa itseään ja ryhtyi tekemään lauluja lapsille. Musiikintekijöiden mentorointistipendin saaminen auttoi uuden genren omaksumisessa, ja nyt julkaistuna on kaksi lastenlevyä.
Alku
”The Beatles oli lapsuuteni musiikkia. Sen melodiat ja stemmat on tatuoitu minuun kiinni niin, että ne heijastuvat musiikistani vieläkin jollain tasolla.
Lapsena soitin lelukitaraa peilin edessä ja riparilla komppasin veisuja kitaralla. Bänditoiminta alkoi tuolloin. Soitan kitaraa, pianoa, ukulelea, mandoliinia kontrabassoa, mutta en ole virtuoosi missään.
Omien biisien tekeminen sai alkunsa ajatuksesta, että koska en ole maailman paras muusikko, kannattaa tehdä itse se musiikki, mitä esittää. Että ehkä mä voisin olla maailman paras omien laulujeni tulkki.
Johtuuko tarve tehdä omaa musiikkia narsismista? Vai mistä tulee se pakonomainen tarve jakaa toisille tuntemuksiaan? Tällaisia olen pohtinut.”
Luovuus
”Pidän luovuutta yllä kuuntelemalla tosi paljon erilaista musiikkia, katsomalla leffoja ja lukemalla kirjoja. Mulla on Tampereen yliopiston Radio Moreenissa Macoboxi – musiikin erikoisohjelma, jossa haastattelen alan ihmisiä. Näistä keskusteluista olen saanut tosi paljon ajatuksia omaankin tekemiseen.
Pidän biisintekoa leikkimisenä, joka muuttuu enemmän työksi vasta sitten, kun mennään studioon.”
Onnistumiset
”Yksi aivan käänteentekevät asia tapahtui vuonna 2011. Olin julkaissut omakustanteena toisen soololevyni Pari suhdetta. Lähetin levyn Ylelle, ja toimittaja Jukka Haarma bongasi sen kuunteluun kansikuvan perusteella. Sokea piste -biisi pääsi soittolistalle. Se olikin sitten vuoden toiseksi soitetuin Radio Suomessa, ja koko Yleisradion viidenneksi soitetuin.
Olin silloin 46-vuotias ja ajatellut lopettavani musiikin julkaisemisen siihen omakustanteeseen. Vanhin lapsuudenystäväni sanoi, että en saa lopettaa nyt, kun tapahtui se mitä olin aina toivonut. Hän sanoi, että nyt se työ vasta alkaa. Näin sitten kävikin. Tein lisää levyjä, joista poimittiin biisejä Ylen radiosoittoon, ja jotka pääsivät viralliselle albumilistallekin.”
Ihmiset
”Onnistumisena pidän myös sitä, että olen löytänyt ympärilleni oikeat ihmiset. Olen saanut aina soittaa itseäni parempien muusikoiden kanssa. Olen ympäröity ihmisillä, jotka saa mut loistamaan. Ilman heitä en olisi mitään.
Tuottajani, bändini kitaristin ja hyvän ystäväni Janne Saksan kanssa ollaan laitettu ulos, siis albumeilleni, jo 115 biisiä. En olisi päässyt näin pitkälle ilman häntä. Mieletön lahjakkuus.
Bändissäni hänen lisäkseen soittavat Sakari Löytty, rummut, ja Sakari Tiikkaja, basso.”
Haasteet
”Tänä päivänä on hankala saada omalle bändilleni keikkoja, jotka olisivat taloudellisesti kannattavia. Bilebändit, joissa laulan covereita, ovat sitten asia erikseen.
Tuntuu, että musa-alalla jokainen kaltaiseni pieni tekijä on yksityisyrittäjä, joka on samaan aikaan toimitusjohtaja, talonmies, autonkuljettaja ja mediavastaava. Taloudellinen vastuu on paljolti itsellä, ja musiikin julkaiseminen on aika nappikauppaa tänä päivänä. Radiosoitosta saatavat Teosto- ja Gramex-korvaukset ovat siksi äärimmäisen tärkeitä.
Lauluntekoprosessissa haastavinta ovat sanoitukset. Musiikillinen keksiminen on niin paljon helpompaa. On myös helpompi aavistaa, millainen rytmi ja sävel vetoavat tai eivät vetoa ihmisiin. Mutta että mikä teksti kolahtaa – sitä ei voi tietää. Koen, että suomalainen yleisö arvostaa hyviä sanoituksia.”
Mentorointi
”En hirveästi aiemmin tykännyt lastenmusiikista, mutta halusin lähteä tekemään sitä – olenhan ammatiltani opettaja. Halusin haastaa itseäni tekemään sellaisia lastenlauluja, jotka kiinnostavat itseäni. Tekstittäjäksi sain Jaakko Löytyn.
Olin mukana Musiikintekijöiden mentorointiohjelmassa vuonna 2020. Soili Perkiö, säveltäjä ja musiikkikasvatuksen lehtori, valitsi minut mentoroitavakseen kuunneltuaan tekemiäni lastenlauluja. Häneltä sain mentorointivuoden aikana todella paljon tietotaitoa lastenlaulujen kirjoittamisesta, esittämisestä ja koko lastenmusiikkikentästä. Vinkkejä tuli ihan liukuhihnalta ja ote oli rakentava.
Mentorointivuosi oli minulle todella antoisa ja käänteentekevä. Sen myötä sain tehtyä ensimmäisen lastenlevyni Siistii! Se oli Emma-ehdokkaana.
Haluan tässä kehua Musiikintekijät ry:tä. Olen saanut Musiikintekijöiden rahastolta useamman työskentelystipendin, päässyt Austiniin The House of Songs -taloon ja sitten vielä tämä mentorointistipendi. Ihan käsittämätöntä. En tiedä, miksi liityin jäseneksi vasta muutama vuosi sitten. Olisi pitänyt liittyä jo aiemmin.
Toinen mentorini on lapsuudenystäväni, muusikko J-P Virtanen, joka epätoivon hetkissä muistuttaa mua siitä, kuinka paljon olen saanut aikaan. Me taiteilijat ollaan välillä epävarmoja siitä, mitä me tehdään. Mentorointi on tosi tärkeää.”
Nyt
”Siistii!-levyn Emma-ehdokkuuden innoittamana halusin tehdä toisenkin lastenlevyn. Ikään kuin jatko-osan – ja vielä paremman lastenlevyn. Paremmuus tarkoittaa tässä sitä, että aikaa on käytetty enemmän ja sovituksia mietitty vielä monipuolisemmin. Olen tästä tosi iloinen ja ylpeä!
Levy julkaistiin lokakuun 1. päivänä sai nimekseen Kutkutusta. Tässäkin sanoitukset ovat Jaakko Löytyn, sävellykset minun ja tuotanto Janne Saksan.”
Tavoitteet
”Poikani sanoi joskus, että isä, tolla musiikilla sä saat aina ystäviä, mutta jos haluat tulla kuuluisaksi sun pitää tehdä rokkia. Mä kysyin kumpi on tärkeämpää; saada ystäviä vai tulla kuuluisaksi.
Menestyminen on mielestäni sitä, että saa tehdä niitä juttuja, joista tykkää. Sitä linjaa olen yrittänyt pitää. Tosin olen siitä onnellisessa asemassa, että mulla on muitakin töitä kuin musiikki. Olisin varmaan saanut hermoromahduksen, jos olisin taloudellisesti riippuvainen pelkästään musiikista.”
5 vuoden päästä
”En tiedä, missä olen musiikintekijänä viiden vuoden kuluttua. Voin sanoa, että välillä jopa pelottaa, että kuinka kauan luovuutta löytyy. Toisaalta olen studiomarcomaani ja keksin kyllä jotakin projektia aina. Eräs ystäväni sanoi mua sinnikkääksi. Se on varmaan totta.”
Motto
“Nobody is perfect. I am Nobody.”
Jutussa mainitut biisit: Sokea piste, säv. Maco Oey, san. Maco Oey, Jarmo Lampela
Marco ”Maco Oey” (s. 1965) on laulaja-lauluntekijä ja muusikko. Toiselta ammatiltaan Oey on erityisluokanopettaja. Hän asuu Tampereella.
Albumit
Kutkutusta (2021, Eclipse Music)
Siistii! (2020, Eclipse Music)
Studio Live (2020, Eclipse Music)
Anna September (ep, 2018, Turenki Records)
Macoisaa joulua (ep, 2017, Turenki Records)
Omani (2016, Turenki Records)
P.S. Unohdetut salasanat (2015, Turenki Records)
Tämä hetki (2014, Turenki Records)
Osa Sinua (2012, Turenki Records)
Omakustanteet:
Joulu Macoillen (ep, 2018), Elämän puu (2019), Pari suhdetta (2011), Peltikattoja pitkin (2006)
Maco ja Tuksa: Matkalaukku ja taulu (1994, MUFA Records)