Musiikkiala vetosi Yleen, mitkä olivat vaikutukset?

BLOGI

Musiikkiala vetosi Yleen, mitkä olivat vaikutukset?

Musiikkiala vetosi Ylen ja kaupallisten radiokanavien ohjelmasisällöstä päättäviin: ”Painottakaa kotimaisen musiikin esittämistä toistaiseksi”. Vetoomus tehtiin heti koronakriisin alettua, ja sen on nyt allekirjoittanut yli 6100 yksityishenkilöä. 

Yle uutisoi välittömästi lisäävänsä kotimaisen musiikin määrää. ”Kriisiaikana on tarvetta pitää yllä myös oman kulttuurin tuomaa jatkuvuuden ja läheisyyden tunnetta”, totesi julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Nyt lupauksesta on kulunut kuukausi. Kysyin Silvolta, onko kotimaisuusasteen nostaminen Ylen radiokanavilla toteutunut luvatulla tavalla. Vastauksessaan hän toteaa, että kotimaisen musiikin osuus on radiokanavilla kasvanut ja kasvaa. Radio Suomen soittolistauutuudet ovat viime viikkoina olleet 100 %:sti kotimaisia, ja kanavan kotimaisuusaste on ollut parhaimmillaan 80 %. Hän jatkaa vielä, että YleX:n ja Radio Suomen erikoisohjelmissa kotimaisuusosuus vaihtelee ohjelmasta riippuen 70 ja 100 %:n välillä.

Ylellä on Silvon mukaan tarkoitus kertoa tilastoista kattavasti kevään loputtua.

Kotimaisen musiikin osuuden kasvu on tapahtunut pääasiassa klassikoilla. Tämä on ymmärrettävää ajassa, jossa moni asia tuntuu epävarmalta ja ennakoimattomissa olevalta. Tuttu musiikki luo turvallisuuden tunnetta.

Samalla kun voimasoitossa on klassikoita, uuden musiikin soittopaikat vähenevät. Uusien ensisoittoaan odottavien biisien jono kasvaa, ja radiosoitosta saatava hyöty tulee monelle myöhässä.

Se on varmaa, että tässä ajassa syntyy voimakasta musiikkia. Mutta miten se pääsee lunastamaan itselleen paikkaa kuuntelijoiden sydämissä, jos voimasoittopaikat on varattu vanhoille klassikoille?

Ylen Olohuone-konsepti ansaitsee kiitosta. Se on ollut monipuolinen ja kiinnostava toteutus kaikin puolin. Ohjelma on ollut sekä inhimillinen että näyttävä, ja se pohjautuu hienosti kotimaiseen musiikkiin.

Iso arvo tässä ajassa olisi, että soittolistoissa ja muissa musiikkivalinnoissa toteutuisi laaja kirjo. Kannustan rohkeuteen nostaa esiin myös sellaista musiikkia, jolle ei normaalisti löydy tilaa.

Kotimainen musiikki on rikasta, monipuolista ja monimuotoista. Ylen tekemillä päätöksillä ja toimilla on iso merkitys kotimaisen musiikkialan tulevalle hyvinvoinnille ja kehitykselle.

Aku Toivonen
Toiminnanjohtaja
Suomen Musiikintekijät

Linkkejä