LYHYET UUTISET

LYHYET UUTISET

Elvis ry jakoi apurahoja musiikintekijöille

Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry on jakanut 28.11.2006 kymmenen 6.000 euron apurahaa seuraaville musiikintekijöille:

Veli-Matti Halkosalmi, Edu Kettunen, Ville Leinonen, Tommi Läntinen, Riku Niemi, Mikko Perkoila, Johanna Salomaa (Jonsu/Indica), Jorma Toiviainen, Jukka-Pekka Välimaa (Kauko Röyhkä) ja Aki Yrjänä.

Jaosta päättäneen raadin muodostivat Leri Leskinen, Tommi Lindell, Pekka Nissilä, Tero Valkonen, Maija Vilkkumaa ja Jarkko Martikainen (raadin puheenjohtaja).

Hakuilmoituksessa määriteltiin, että apurahat on tarkoitettu ”kannuksensa jo hankkineille” musiikintekijöille. Työsuunnitelma ei ollut välttämätön, sen sijaan tuli perustella, miten apuraha parantaa hakijan edellytyksiä uusien teosten luomisessa.

Hakemuksia saapui 59 kpl. Apurahoihin käytetty summa on peräisin Teoston kansallisista varoista, jotka kerätään pidättämällä tietty osa tilityksistä kotimaisen musiikin edistämiseen.

Lauluntekijäklubit ovat jo perinne

Elvis ry: n Lauluntekijäklubit jatkuivat syksyn aikana kolmena iltana Kulttuuriareena Gloriassa Helsingissä.

alatalojammi.jpgYleisöä oli 120-150 iltaa kohden ja tunnelma innostuneen keskittynyt. Kolmatta vuotta jatkuneissa klubi-illoissa noudatettiin perinteeksi muodostunutta kaavaa: kolme akustista puolen tunnin settiä alkaen täsmälleen klo 20.30. Tämänkin syksyn tilaisuuksiin Elvis sai tukea Luovan Säveltaiteen Edistämissäätiö LUSES: lta sekä Esittävän Säveltaiteen Edistämiskeskus ESEK: ltä. Pääsylippujen hintoja korotimme 10 euroon aikaisemmasta 6 eurosta, millä ei tuntunut olevan vaikutusta yleisömäärään. Yhdistyksen jäsenillä on ollut iltoihin vapaa pääsy.

Viimeinen syksyn illoista 29.11. aloitettiin hiljaisella hetkellä suuren lauluntekijän Juice Leskisen muistoa kunnioittaen, minkä jälkeen Mikko Alatalo aloitti illan Syksyn Sävelellä. Tämän jälkeen Mikko jatkoi omilla ja Harri Rinteen lauluilla, toki Juicekin oli mukana mm. Maalaispojassa. Mikkoa säesti Jammi Humalamäki. Muut illan esiintyjät olivat Kikka Laitinen säestäjänä Tommi Lindell sekä Anssi Kela. Mainittakoon, että Kikan setin aluksi Tommi esitti oman Saariaho -humppansa.

15.11. lauluntekijöinä olivat Tuomari Nurmio, Juha Tapio, Liisa Lux säestäjinä Miikka Paatelainen ja Eeva Koivusalo sekä 25.10 Olavi Uusivirta, Mari Rantasila säestäjinä Markku Kanerva ja Risto Toppola sekä Pauli Hanhiniemi ja Tommi Laine.

Onnittelemme

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on myöntänyt taiteen akateemikon arvonimen säveltäjä, kapellimestari Jorma Panulalle.

Jussi Raittinen on palkittu Pro Finlandia -mitalilla.

Kaj Chydenius on saanut vuoden 2006 taiteen keskustoimikunnan myöntämän taiteen valtionpalkinnon.

Jyrki “69” Linnankivi on palkittu Soulissa, Etelä-Koreassa kansainvälisellä The Outstanding Young Persons of the World (TOYP) palkinnolla.

Jukka Viitasaaren teos on voittanut 2. palkinnon AGEMLAM (Musical Generations of Lambersart Association) puhallinorkesterin sävellyskilpailussa Ranskassa.

Apocalyptica on valittu Vantaan Vuoden 2006 Yritykseksi. Palkintoa vastaanottaessaan Eino ”Eicca” Toppinen peräänkuulutti parempaa verotuskohtelua tekijänoikeustuloille.

Tapani Rinne Suomen edustajana Auxerressa

tapanirinne.jpgTapani Rinteen säveltämä musiikki Koti-ikävä -elokuvaan edusti Suomea Auxerren kansainvälisillä elokuvamusiikin festivaaleilla lokakuussa. Kyseessä oli ensimmäistä kertaa järjestetty kilpailu, johon yhdeksän Euroopan maata oli valinnut oman ehdokkaansa. Elokuvan on tuottanut Making Movies Oy.

Suomen ehdokas oli ELVIS ry: n valitsema vuosien 2005 ja 2006 aikana ensi-iltansa saaneiden kotimaisten elokuvien originaalimusiikeista. Kilpailun järjestelyissä oli mukana FFACE, eurooppalainen elokuvasäveltäjien yhdistys, jossa myös ELVIS on jäsenenä.

Kansainvälinen jury päätti kaikkien ehdokkaiden joukosta antaa parhaan eurooppalaisen originaalimusiikin palkinnon espanjalaisen Pascal Gaignen musiikista elokuvaan ”Dark blue Almost black”. Tv-elokuvien kategoriassa parhaana palkittiin ruotsalaisen Krister Linderin musiikki elokuvaan ”Gitmo, The New Rules of War”.

FFACE ja ”The European Touch”

Tapani Rinne osallistui ELVIS ry: n lähettämänä edustajana myös Auxerressa 21.10. pidettyyn FFACE: n kokoukseen. Mukana oli seitsemäntoista edustajaa kahdeksasta FFACE: n jäsenyhdistyksestä. Kokousedustajat osallistuivat myös samana päivänä pidettyyn elokuvamusiikin konferenssiin ”Film music: The European Touch”.

FFACE: n yhtenä lähiaikojen tavoitteena on edistää elokuvamusiikin ja erityisesti sen säveltämisen opiskelumahdollisuuksia Euroopassa. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi monikielisen opetusmateriaalin tuottamista sekä workshoppeja eurooppalaisten elokuvafestivaalien yhteydessä. ”The European Touch” on puolestaan otsikkona tavoiteohjelmalle, jonka tarkoituksena on edistää eurooppalaista elokuvamusiikkia. Osana ohjelmaa voisi olla esimerkiksi eurooppalaisten elokuvasäveltäjien tietokanta internetissä sekä kiertue, jossa tätä tarkoitusta varten koottu orkesteri esittäisi eurooppalaista elokuvamusiikkia festivaaleilla ympäri Eurooppaa.  

Erik Lindström ja Katri Helena saivat Kullervo Linnan palkinnot

kullervolinna2006.jpgKullervo Linnan Säätiön vuoden 2006 palkinnot luovutettiin Erik Lindströmille ja Katri Helenalle Teostossa 22.11. Molemmat saivat 4 200 euron tunnustuksen. Palkintoa on jaettu vuodesta 1989 lähtien. Säätiön varat ovat kertyneet Kullervo Linnan tekijänoikeuskorvauksista.

Erik Lindströmillä on monta roolia musiikin maailmassa. Hän on ennen kaikkea säveltäjä, mutta myös sovittaja, kapellimestari, tuottaja ja muusikko. Hänen soittimiaan ovat basso, piano, harmonikka, vibrafoni.

Palkinnon perusteluissa Erik Lindströmin todetaan noudattaneen sävellystyössään sitä periaatetta, että hyvä iskelmä on yksinkertainen. Lindströmin melodiat ovat helposti laulettavia ja kappaleiden muotorakenteet ovat selkeitä. Ne perustuvat useimmiten amerikkalaisen populaarisävelmän standardimuotoihin.

Katri Helenan puolestaan todetaan tunnustuksen myöntämisen perusteluissa olevan yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä iskelmälaulajista. Hän on levyttänyt yli 400 laulua ja julkaissut 30 levyä. Vuonna 1994 hänen myytyjen äänitteidensä määrä ylitti miljoonan levyn rajan. Hän on saanut 14 kultalevyä, kolme platinalevyä ja yhden tuplaplatinan. 

Ari Niemisestä kustantajien varapuheenjohtaja
 
Suomen Musiikkikustantajat ry: n syyskokous valitsi marraskuussa uudeksi varapuheenjohtajaksi 1.1.2007 lähtien Ari Niemisen pitkäaikaisen varapuheenjohtajan Sini Perhon jätettyä paikkansa hallituksessa. Hänen tilalleen hallitukseen valittiin Niko Nordström. Muut hallituksen jäsenet ovat Tom Frisk (puheenjohtaja), Jacob Ehrnrooth, Epe Helenius ja Antti Lehtinen.
Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2006

Selaa lehden artikkeleita