JUSSI RAITTISELLE PRIX ELVIS 1999

Haastattelu

JUSSI RAITTISELLE PRIX ELVIS 1999


”Suomen kokenein poppari”,
”kummisetä ja ”kevyen musiikin
kävelevä ensyklopedia”
Jussi Raittinen sai Prix
Elvis -palkinnon, joka
luovutettiin hänelle Elviksen
pikkujouluissa 13. joulukuuta.

Jussi Raittinen on saanut tämänvuotisen Prix Elvis -palkinnon. ELVIS myöntää palkinnon vuosittain henkilölle tai yhteisölle, jolla on merkittävät ansiot suomalaisen kevyen musiikin edistämisessä.

Jussi Raittinen on kotimaisen rock-, country- ja popmusiikin pitkän linjan moniosaaja. Hänen jo noin 35-vuotisen ammattillisen vaikutus kevyen musiikin saralla on ollut merkittävä ja laaja-alainen. Lukuisat alalla tänä päivänä työskentelevät musiikin tekijät ja tulkitsijat ovat poikkeuksetta saaneet Jussista hyvän kuuntelijan ja neuvojan selviytyäkseen eteenpäin musiikkimaailman koukeroissa.

Esiintyjäpersoonansa ohella Jussi Raittinen on siten ollut varsinkin nuoremmille tulokkaille eräänlainen kummisetä, jonka puoleen on ollut helppo kääntyä ja joka on auliisti jakanut tietämystään eteenpäin. Myös alan kirjallisuuden tekijät ovat ahkerasti hyödyntäneet hänen mainiota muistiaan. Häntä onkin siten usein luonnehdittu määritelmällä ”kevyen musiikin kävelevä ensyklopedia”. Hän on myös pitkään toiminut alan luottamustehtävissä.

ELVIS haluaa tämänvuotisen palkinnon yhteydessä myös korostaa Jussi Raittisen esiintyjäminän tärkeää piirrettä: hän tuo keikoillaan ponnekkaasti esille esittämiensä kappaleiden tekijät. Jussilla on tapana juontaa ohjelmistonsa siten, että yleisö saa (monen muunkin taustatiedon lisäksi) kuulla, kuka on kulloisenkin esitettävän kappaleen säveltäjä ja sanoittaja. Näin hän toimii omalta osaltaan esimerkillisesti tekijöiden isyysoikeuden puolustamiseksi.

Jussi (Paavo Juhani) Raittinen syntyi Helsingissä 1943. Veljensä Eeron kanssa hän aloitti levytysuran vuonna 1960. The Boys syntyi vuonna 1964 ja yhtye keikkailee edelleen. Vuonna 1974 Jussi voitti Syksyn Sävelen K.W. Blomqvistin kappaleella Metsämökin tonttu. Peter von Baghin ja Ilpo Hakasalon Iskelmän kultainen kirja vuodelta 1986 siteeraa Jussia mm. näin: ”Uskon, että vuonna 2000 Eero ja Jussi soittavat ikäisilleen rokkia jonkin ravintolan sekahakupäivätansseissa”, tiivistää Jussi, ”Suomen kokenein poppari”.

Aikaisemmin Prix ELVIS -palkinnon ovat saaneet Ilpo Hakasalo, Pekka Gronow, Juhani Merimaa, UMO, Olli Metsänen ja Rautatiensoittajat Hyvinkää ry, Maarit Niiniluoto, Atte Blom ja UIT.

teksti: Martti Heikkilä

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/1999

Selaa lehden artikkeleita