Emma-palkintoihin uusi kategoria: Vuoden Musiikintekijä!

Akun lataus

Emma-palkintoihin uusi kategoria: Vuoden Musiikintekijä!

Musiikkituottajat IFPI Finlandin apulaisjohtaja Tommi Kyyrä nykäisi minua hihasta alkusyksyisenä aamuna kahviautomaatilla Musiikin Satamassa. Tommi vastaa Emma Gaalasta, ja hänen asiansa koski uuden palkintokategorian, Vuoden Musiikintekijän, perustamista. Tämä innosti kovasti, koska olimme Suomen Musiikintekijöissä jo pitkään ihmetelleet julkisestikin, miksi musiikkialan tärkein huomiointimekanismi jättää käsittelemättä heidät, jotka tekevät laulajille laulut laulettaviksi.

IFPI valtuutti Musiikintekijät kokoamaan erikoisraadin, jossa on musiikintekijöiden edustajien lisäksi musiikkikustantaja. Hallituksemme nimitti minut raadin puheenjohtajaksi ja kutsui raatiin musiikintekijät Virpi Eroman ja Riku Mattilan sekä musiikkikustantaja Marja Kortelaisen.

Erikoisraati on nyt valinnut viisi ehdokasta, joista pääraati valitsee Emma Gaalassa helmikuussa palkittavan Vuoden Musiikintekijän. Raatimme tarttui työhön hanakasti. Sulattelimme sekä IFPI:ltä saamiamme ohjeita ja rajauksia, että omia tähän kategoriaan kohdistuvia tavoitteitamme. Lopulta tehtävä oli hyvin selvä: ehdokaslistalle etsittiin ne musiikintekijät, jotka ovat eniten olleet tekijöinä tarkkaan rajatun ajan sisällä Suomessa julkaistuilla kaupallisesti menestyneimmillä äänitteillä.

Tekijöillä tarkoitettiin tässä säveltäjiä, sanoittajia ja sovittajia. Huomio fokusoitui kahteen ensin mainittuun rooliin: säveltämiseen ja sanoittamiseen, joille syntyy ensisijainen tekijänoikeus.

Raadin mielestä oli todella hienoa huomata, miten paljon uusia suomalaisia tekijöitä löytyi Spotifyn ja radioiden soitetuimmilta listoilta. Suomalainen musiikin tekemisen taso on korkea. Raati pohti samalla, minkälaisia arviointiperusteita voisi tulevaisuudessa olla nostettavissa tämän kategorian kriteereiksi kaupallisen menestyksen rinnalle.

Emma-kategoria Vuoden Musiikintekijä nostaa entistäkin tärkeämmäksi sen, että Teoston rekisterissä on oikeat tekijätiedot. Teosrekisteriin tulee merkitä vain teoksen tekijät: säveltäjät ja sanoittajat sekä sovitus- tai kääntämisluvan saaneet.

Kautta aikojen ensimmäinen Emma-palkittu Vuoden Musiikintekijä julkistetaan 3.2.2023. Onnittelut hänelle jo etukäteen, samoin kaikille ehdokkaaksi valituille!

Aku Toivonen
Toiminnanjohtaja
Suomen Musiikintekijät


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2022

Selaa lehden artikkeleita