Apurahoja ja tunnustusta

Apurahoja ja tunnustusta

Onnea!

 
Apurahoja ja tunnustusta
 
Georg Malmstén-Säätiön apurahat

Georg Malmstén-säätiö on jakanut 15. joulukuuta vuoden 2004 apurahat. Hakijoita oli 163 kpl. Apurahat, suuruudeltaan 1.000 – 2.000 euroa myönnettiin seuraaville: Niko Ahvonen, Leo Friman, Jukka Gustavson, Jori Huhtala, Maria Hänninen, Petri Juutilainen, Petri Kaivanto, Toni Kimpimäki, Ilona Korhonen, Maritta Kuula, Timo Leppänen (Salix Ay), Pessi Levanto, Visa-Pekka Mertanen, Riitta Paakki, Aarno Raninen ja Marko Timonen.

Apurahoina jaettu summa 25.000 euroa on saatu lahjoituksina seuraavilta tahoilta: Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto TEOSTO ry, Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry, Georg Malmsténin perikunta, Danske Populaerautorer ja Föreningen Svenska Kompositörer av Populärmusik.

Apurahojen lisäksi pikkujouluissa jaettiin perinteiseen tapaan myös tunnustusta eli Prix ELVIS 2004 Lahden Kaupunginteatterille (lehdistötiedote 15.12.2004)

Aiemmin Prix Elvis -palkitut

Joulukuun alussa jaettiin lisää myös erityisiä 50-vuotisjuhlavuoden apurahoja (lehdistötiedote 7.12.2004)

Vexille ja Annalle Kullervo Linna -palkinnot

Kullervo Linnan Säätiön vuoden 2004 palkinnot luovutettiin sanoittaja Vexi Salmelle ja laulaja- lauluntekijä Anna Erikssonille Teostossa 24.11. eli Kullervo Linnan syntymäpäivänä. Molemmat saivat 4.200 euron palkinnot.

Palkintorahat ovat peräisin Kullervo Linnan tekijänoikeuskorvauksista, jotka hän ennen kuolemaansa vuonna 1987 säätiöi jaettavaksi tunnustuspalkintona ja apurahoina säveltäjille, sanoittajille ja esiintyjille. Säätiön tarkoituksena on edistää luovaa iskelmä- ja tanssimusiikkia sekä sen esittämistä Suomessa. Linnalla ei ollut perillisiä.

Säätiön hallitukseen kuuluvat Ilpo Hakasalo, Tom Frisk ja Katri Sipilä. Tämänkertaisessa palkitsemistilaisuudessa Ilpo Hakasalo ei ryhtynyt hallituksen puolesta valintoja kovin pitkästi perustelemaan, koska ”saavutukset puhuvat puolestaan”.

Muusikkojen Liiton vuoden 2004 tunnustuspalkinto Maria Kalaniemelle

Suomen Muusikkojen liiton hallitus on myöntänyt vuoden 2004 tunnustuspalkintonsa espoolaiselle muusikko Maria Kalaniemelle. Palkinnon suuruus on 2000 euroa.

Liiton tiedotteessa sanotaan mm. että: ”Maria Kalaniemi (s. 1964) on kansainvälisen huipputason muusikko, ja lisäksi lahjakas, omaleimainen säveltäjä.”

J. Karjalaiselle vuoden 2004 Suomi-palkinto

Kulttuuriministeri Tanja Karpela on palkinnut Jukka Karjalaisen ja kahdeksan muuta eri taiteenalan edustajaa 16 800 euron suuruisilla Suomipalkinnoilla. Suomi-palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi myös olla huomattava saavutus tai lupaava läpimurto. Palkinto on kulttuuriministerin ja valtiovallan antama tunnustus ja samalla kiitoksenosoitus taiteellisesta luomistyöstä. Suomi-palkintoja on jaettu vuodesta 1993.

Palkinnon perustelut:

”J. Karjalainen on runsaan kahdenkymmenen vuoden ajan ollut suomalaisen rockin omaleimaisimpia ja suosituimpia tulkkeja ja populaarikulttuurin kerrostumien ammentaja.

Karjalaisen ilmaisussa yhtyvät pop- ja rockmusiikin, bluesin, bluegrassin, folkin ja kantrin vaikutteet. Lopputulos kuulostaa silti hyvin kotoperäiseltä ja suomalaiselta.

Runoilijana Karjalainen leikittelee suomen kielen sanoilla ja kertaa näennäisen yksinkertaisia mieliinpainuvia hokemia. Balladien tarinat ja kertomusten käänteet ovat samalla syvästi inhimillisiä ja usein myös riipaisevan koskettavia.

Taiteilijana, säveltäjänä ja sanoittajana J. Karjalainen on pohjimmiltaan mies ja kitara – tyyppinen trubaduuri, joka Mustat lasit ja Electric Sauna -yhtyeiden erinomaisten muusikoiden kanssa on luonut tyylipastisseista tavaramerkkinsä. Musiikillisesti Karjalainen kykenee luomaan joskus hyvinkin niukkaan sointupohjaan rikkaita ja omalakisia melodioita. Rakastettavia sävelmiä, jotka ovat kuin luotuja edelleen laulettaviksi.

J. Karjalaisen kahdenkymmenen pitkäsoittolevyn sarja on jo tähän asti tuottanut moninkertaisen määrän hittejä, jotka ovat ajattomia ja samalla suomalaisen populaarimusiikin historiaa.”

Teksti: Martti Heikkilä

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2004

Selaa lehden artikkeleita