Lastenmusiikin tekijöitä ja esittäjiä palkittiin Jellonagaalassa

UUTINEN

Lastenmusiikin tekijöitä ja esittäjiä palkittiin Jellonagaalassa

Lastenmusiikki ry:n järjestämässä Jellonagaalassa palkitaan vuoden aikana kunnostautuneita lastenmusiikkialan tekijöitä. Jellonagaala järjestettiin 17.11.2021 Tampereella.

Jellonagaalassa jaettiin tänä vuonna palkinnot kategorioissa Vuoden artisti/yhtye, Vuoden tulokas, Vuoden lastenlevy, Vuoden lastenlaulu ja Vuoden lastenmusiikintekijä. Gaalassa jaettiin myös elämäntyöpalkintoja sekä julkistettiin seuraava lastenmusiikkipääkaupunki.

Palkitut 2021

ELÄMÄNTYÖPALKINTO 2021: MIKKO ALATALO

Tänä vuonna kulttuuriministeriön Suomi-palkinnollakin palkittu suomirockin ja iskelmän kansansuosikki Mikko Alatalo on monelle sukupolvelle myös merkittävä lastenmuusikko. Hänen mittavaan uraansa mahtuu koko kansan tuntemia lastenlauluja, joiden tyylilajit vaihtelevat humoristisesta iskelmästä pop- ja rockmusiikin tyyleihin. Alatalo ei kaihda vaikeitakaan aiheita ja puhuu lapsille usein ymmärrettävästi tunteista ja arkisista ihmetyksen aiheista.

Mikon ensimmäinen lastenlevy Eläimiä suomalaismetsissä julkaistiin 40 vuotta sitten, ja sillä levyllä esiintyi monelle tuttu noita. Puheterapeutti ja lastenkirjailija Annami Poivaaran 70-luvulla kehittämä Känkkäränkkä-noita on tullut kaikille tutuksi Alatalon laulujen kautta, ja uusille lapsille onkin juuri julkaistu vuoden 2021 versio noidan tarinasta, Känkkäräkkä 2.0.

ELÄMÄNTYÖPALKINTO 2021: EEVA-LEENA POKELA

Lapsitähdestä Professoriksi!

Eeva-Leena Pokela on vuosikymmenien ajan ollut suuri lastenmusiikin vaikuttaja. Hänestä tuli lapsitähti ”Eveliina” esiintyessään vanhempiensa Marjatan ja Martin kanssa ahkerasti niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Myöhemmin Eeva-Leena on tehnyt musiikkiohjelmia lapsille Pikku Kakkosessa ja esiintynyt useasti radiossa.

Lastenmusiikin lisäksi hän on laatinut koulun musiikinkirjoja, uudistanut musiikinteorian opetusta mm. hauskoilla Virtasesta Vivaldiksi -ohjelmilla ja soittanut kanteleita useilla äänitteillä isänsä Martti Pokelan ja muusikko Matti Kontion kanssa.

Sibelius-Akatemian lehtorin virassaan hän on opettanut ja innostanut huiman määrän nuoria muusikoita erityisesti lastenmusiikin ja kansanmusiikin pariin, mm. Mukaralla eli nykyinen Tutti Orkesteri, Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu!, Pikku Papun Orkesteri ja Mutaveijarit sekä Kolme Blondia.

Onnittelut Professori Eeva-Leena Pokela!

ELÄMÄNTYÖPALKINTO 2021: JUSSI RAITTINEN

Jussi Raittinen tunnetaan parhaiten suomalaisen rockmusiikin pioneerina, jonka ura on kestänyt pian 60 vuotta. Rautalangan ja rockin ohella Jussilla on myös merkittävä rooli lastenmusiikin saralla. Hänen ensimmäinen lastenlevynsä ilmestyi 70-luvulla ja hän on paitsi laulanut lapsille useilla levyillä ja konserteissa, on hän ollut myös merkittävä taustavaikuttaja.

Yli 40 vuotta toiminut Musiikkia nuorille ry tuki lastenkulttuuria ja muusikoita ja paransi kotimaisen lastenmusiikin asemaa. Yhdistys, jota Jussi Raittinen oli perustamassa ja luotsasi koko sen toiminnan ajan oli myös vahva esikuva Lastenmusiikki ry:lle.

ELÄMÄNTYÖPALKINTO 2021: PENTTI RASINKANGAS

Monta tuttua lastenlaulua kirjoittanut Pentti Rasinkangas on lastenmusiikin ikisuosikki sekä työmyyrä. Rasinkangas on yli 40 vuoden ajan kiertänyt kaikkialla Suomessa myös pienissä paikoissa; kyläkouluilla ja pienissä päiväkodeissa, kaukana konserttilavojen parrasvaloista. Ja paljon. Keikkoja on parhaimmillaan ollut yli 300 vuodessa. Ohilyönti- ja Loiskis-yhtyeiden lisäksi pienemmillä kokoonpanoilla ja trubaduurina esiintynyt Rasinkangas on levyttänyt valtavan määrän monelle rakkaita lauluja sekä esittänyt niitä myös ruotsiksi. Pentti Rasinkangas vaikuttaa myös Lastenmusiikki ry:n hallituksessa.

VUODEN TULOKAS 2021: SUVI ISOTALO
Raati oli erittäin vaikuttunut tästä lauluntekijästä, joka ensi kertaa on nyt julkaissut levyllisen säveltämäänsä lastenmusiikkia, ja toivoo lämpimästi, että Tulokaspysti kannustaa sukeltamaan yhä syvemmällle lastenmusiikin maailmaan ja pysymään täällä, sillä haluamme kuulla lisää!

VUODEN LASTENMUSIIKINTEKIJÄ 2021: TERO PAJUNEN
Turkulaissyntyinen laulaja-lauluntekijä, kansanmuusikko ja musiikkikasvattaja on tehnyt lauluja yli
kymmenen vuoden ajan kaikille vauvasta vaariin. Lapsiyleisölle Tero on tuttu Lastenmusiikkiorkesteri Ammuun muusikkona
sekä monien Ammuu-laulujen säveltäjänä ja sovittajana. Hän tekee myös soolokeikkoja sekä kuuluu mm. Aito Collective- ja folk-trio Poja
-yhtyeisiin. Pajunen on perustellut lastenmusiikin tekemistä mm. näin:”varhaisilla musiikkimuistoilla ja myönteisillä musisointikokemuksilla on tutkitusti kauaskantoisia
vaikutuksia hyvinvointiin.”

VUODEN ARTISTI / YHTYE 2021: HERRA HEINÄMÄEN LATO-ORKESTERI
Yhtyeen musiikki on kaikin puolin isolla sydämellä tehtyä: hauskoja sovituksia, verbaalisesti kekseliäitä ja oivaltavia tekstejä, laadultaan korkeatasoista ja huolellisesti tehtyä. Yhtye uskaltaa heittäytyä välillä leikkiväksi lapseksi eikä vierasta yhteiskunnallista kommentointia musiikin ja tarinoiden keinoin.

Herra Heinämäen Lato-orkesteri on ilahduttanut ihmisiä vauvasta vaariin myös korona-aikana. TV-sarjan viides tuotantokausi käynnistyi viime kesänä Ylellä. 2000-luvun alusta asti keikkaillut yhtye on pikkuhiljaa noussut koko Suomen suosikiksi. Laulujen tarinat auttavat arjessa, vaikka eivät opeta eivätkä osoittele. Lato-orkesteri on enemmän kuin osiensa summa; se on kokonainen konsepti, se on tapa elää! Näitä biisejä laulavat mielellään lapset ja aikuiset.

VUODEN LASTENLEVY 2021: VOIHAN NAATTI!

Varhaisiän musiikinopettajat ry valitsee vuosittain vuoden lastenlevyn. Yhdennentoista kerran jaettavan palkinnon tarkoituksena on tuoda esille laadukasta suomalaista lastenmusiikkia. Valinnassa painotetaan musiikin monipuolisuutta, laadukkaita sovituksia, esityksiä sekä tuotantokokonaisuutta.

Raati kehui voittajien ammattitaitoa ja laatua niin sovituksissa ja esityksissä kuin musiikin taltioinnissa.

Naattiorkesterin taitava musisointi tempaisee kaikenikäiset kuulijat mukaansa. Levyn sanoitukset suoraan lapsiperheen kokemusmaailmasta, ja tunnelmat vaihtelevat reippaasta tanssittavasta musiikista rauhallisempaan.

Vuoden lastenlevy 2021 on loistava kokonaisuus erittäin laadukasta lastenmusiikkia kaiken ikäisille kuulijoille, stemmalaulantaa ja raikkaita sovituksia, ja kappaleiden teemat, genret, tempot ja instrumentit muodostavat ihanan vaihtelevan ja monipuolisen kokonaisuuden, joka kantaa.

VUODEN LASTENLAULU 2021: CHIHUAHUA
Laulu tuli toiseksi kesällä Salon uusien lastenlaulujen sävellyskilpailussa. Syksyllä tarttuva laulu sijoittui Lasten oman radion äänestyksessä kärkinelikkoon, josta lapsiraati arvioi sen parhaaksi.

LASTENMUSIIKKIPÄÄKAUPUNKI 2022: TAMPERE

Tampereella on vahvat perinteet lastenmusiikin ja lastenkulttuurin saralla.
Pikku Kakkosen kotikaupungissa on aktiivinen muskari- ja opistotoiminta, ja lastenkulttuurilla on usein paikkansa kaupungin omissa tapahtumissa.