Musiikintekijät -logo

Hallitusvaaliehdokkaat 2018

Suomen Musiikintekijöiden kevätkokouksessa suoritetaan hallitusvaali.

Hallitukseen valitaan neljä jäsentä. Alla esiteltävien henkilöiden lisäksi kokouksessa voidaan esittää lisäehdokkaita. Hallituksen jäsenistä ovat erovuoroisia Kaija Kärkinen, Pessi Levanto, Riku Mattila ja Esa Nieminen. Esa Nieminen ei enää asetu hallitusvaaliehdokkaaksi.


Suomen Musiikintekijöiden hallitus 27.3.2018 saakka


Vasemmalta: Kaija Kärkinen (puheenjohtaja, erovuorossa), Riku Mattila (erovuorossa), Saara Törmä, Markus Nordenstreng, Virpi Eroma, Esa Nieminen (erovuorossa) ja Pessi Levanto (erovuorossa).

Vaalivaliokunnan hallitusvaaliehdokkaat 2018 (aakkosjärjestyksessä). Alempana ehdokkaiden esittäytymiset

  • Mikki Kauste
  • Kaija Kärkinen. Vaalivaliokunta esittää Kaija Kärkistä jatkamaan puheenjohtajana
  • Pessi Levanto
  • Tommi Läntinen
  • Riku Mattila
  • Jonas Olsson
  • Tuija Rantalainen​

Vaalivaliokunnasta

Musiikintekijöiden hallitus nimitti Kalle Chydeniuksen vaalivaliokunnan puheenjohtajaksi. Hän kutsui valiokuntaan kolme muuta jäsentä: Eija Hinkkala, Anni Mattila ja Olavi Uusivirta. Valiokunnan tehtävä on ehdottaa kevätkokoukselle ehdokkaita vapautuville hallituspaikoille. Vaalivaliokunta vaihdetaan vaalikausittain, ja se kokoontuu vain tätä yhtä tarkoitusta varten.


Mikki Kauste, Espoo

Suomen Musiikintekijöiden jäsen vuodesta 2011.
”Olen ollut musiikintekijä/muusikko jo 25 vuotta, josta n. 15 vuotta olen itseni tällä työllä pääsääntöisesti elättänyt. Syntynyt Kouvolassa, kasvanut Helsingissä ja asunut yli 10 vuotta Espoossa.

Koska olen toiminut alalla aktiivisesti ja menestyksekkäästi jo pitkään, suhdeverkostoni on varsin laaja. Olen vuosien varrella tutustunut isoon joukkoon kulttuurityötä tekeviin ja sitä edistäviin ihmisiin. Kierrän jatkuvasti ympäri Suomea ja tapaan kollegoita. Tämä on ehdoton etu, jos haluaa toimia laajan joukon etujen ajajana.

Olen myös yhteiskunnallisesti aktiivinen toimija ja tulin viime kunnallisvaaleissa valituksi Espoon valtuustoon ja heti sen jälkeen Espoon kaupunginhallitukseen.  Poliittinen toiminta, etujen ajaminen ja hallitustyöskentely ei ole minulle siis mitenkään vierasta.
Kunnallisen työn lisäksi, olen etenkin kulttuuriasioissa ollut aktiivinen myös eduskunnan suuntaan, jossa moni tuttuni toimii kansanedustajana. Koen nämäkin kontaktit ehdottomaksi eduksi etujärjestötyön näkökulmasta ajateltuna.

Musiikintekijöiden tulevaisuuden haasteita on paljon ja epäkohtiin täytyy puuttua mielummin nopeammin kuin hitaammin. Isoimpina haasteina näen ansaintamallit musiikin kuluttamisen digitaalisessa murroksessa ja suomalaisen sosiaaliturva- sekä ekäkejärjestelmien jälkeenjääneisyyden kulttuuri- ja freelancer-työläisen näkökulmasta. Myös Ruotsin kaltainen perustulo kulttuurin saralla toimiville ansioituneille tekijöille on listallani korkealla, ja tätä olen yrittänyt viime aikoina edistää eduskuntaa myöten. Lisäksi on paljon muitakin pieniä yksityis- ja epäkohtia, joissa on aina parantamisen ja viilaamisen varaa.”


Kuva: Milka Alanen

Kaija Kärkinen, Espoo

Sanoittaja. Suomen Musiikintekijöiden jäsen vuodesta 2004. Musiikintekijöiden hallituksessa vuodesta 2011. Hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2012. Teoston hallituksen jäsen vuodesta 2013.

”Olen ollut mukana Suomen Musiikintekijät ry:n (formerly known Elvis) hallitustyössä vuodesta 2011 lähtien, viimeiset kuusi vuotta puheenjohtajan ominaisuudessa.

Nämä vuodet ovat olleet alalle suurten muutosten ja uhkienkin aikaa, mutta samalla se on pakottanut meidät tekijät entistäkin aktiivisemmin vaikuttamaan omiin päättäjiimme, viranomaisiin ja myös globaaleihin toimijoihin. Järjestömme on entisestään lisännyt uskottavuuttaan musiikkialan asiantuntijana ja edunvalvojana, niin kotimaassa kuin esim. eurooppalaisen kattojärjestömme ECSAn aktiivisena toimijana.

Olemme olleet mukana toteuttamassa merkityksellisiä tutkimuksia ja selvityksiä, joiden saama julkisuus on tuonut musiikkialan haasteet myös suuren yleisön tietoisuuteen.

On ollut ilo olla mukana tässä työssä, yhdessä osaavien hallituskumppaneiden ja asiantuntevan toimistoväen kanssa!

Olen myös iloinen ja ylpeä siitä, että olemme jäsenillemme helposti lähestyttävä järjestö; haluamme kuunnella ja vastata yhteisiin ja erityisiinkin tarpeisiin ja toiveisiin mm. jäsenpalveluiden ja tapahtumien muodossa.

Moni asia on vielä kesken. Esimerkiksi keskustelu tekijöiden sosiaali- ja eläketurvasta on viranomaisten ja päättäjien kanssa vasta alkanut.

Mielelläni jatkan vielä tässä monipuolisessa ja mielenkiintoisessa pestissä, mikäli te jäsenet minut siihen päteväksi katsotte!”


Kuva: Aku Toivonen

Pessi Levanto, Helsinki

Säveltäjä, sovittaja, pianisti. Suomen Musiikintekijöiden jäsen vuodesta 2001. Musiikintekijöiden hallituksessa vuodesta 2016. 

”Olen ollut Musiikintekijöiden hallituksessa yhden kauden ja minusta on mielekästä jatkaa vielä toinen nyt kun ympäristö ja toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Hallitustoiminnassa olen aktiivisesti ottanut osaa elokuvasäveltäjien asioihin perustamalla Suomen Elokuvasäveltäjien alajaoston ja olemalla mukana Nordic Film Composers’ Networkin toiminnassa. Lisäksi sovittajien sopimustekniset asiat ja jazzmusiikin asema ovat olleet alueita, joissa olen ollut erityisen aktiivinen.
Teoston aseman haastaminen, itsehallinnointisopimukset ja buyout-sopimusten yleistyminen ovat haasteita, joihin mediasäveltäjien tulee pystyä varautumaan. Samaan aikaan kuitenkin vauhdilla kasvava kansainvälistyminen avaa uusia mahdollisuuksia joista on hyvä olla kartalla.”


Kuva: Milka Alanen

Tommi Läntinen, Espoo

Säveltäjä, sanoittaja, sovittaja, tuottaja, yrittäjä sekä ammatinharjoittaja Espoosta. Suomen Musiikintekijöiden jäsen vuodesta 1991. Musiikintekijöiden hallituksessa 2002-2005 ja 2011-2013. 

”Tekijöitten asialla Musexissa, Come hear Finland, Cannes/Midem. Tekijöiden edustajanaTeoston verotoimikunnassa. Lobbausta kansanedustajille ja mepeille avustajineen (Hki, Bryssel). Palavereita kulttuuri- ja valtiovarainministerien kanssa alan erityispiirteisiin ja solmukohtiin liittyen. Eduskuntaehdokkuuden 2015 teeseinä tekijöiden asiat. Tekijyyden julkituontia vahvasti valtamediassa ja somessa. Pitkän uran kestänyt selviytymistaisto alallamme.
Haluan olla mukana kehittämässä Tekijöiden tulevaisuutta muuttuvassa toimintaympäristössä.
Musiikin tekijöillä, kuten muillakin taiteilijoilla, on oikeus tasavertaiseen asemaan muiden ammatinharjoittajien kanssa. Esim. yrittäjätekijät eivät nauti samaa laillista verotuskohtelua kuin muiden alojen yrittäjät. Tekijäkorvausten kotiuttaminen omaan yritykseen mahdollistaisi paremmin mm. Investointi- ja työllistämismahdollisuuksia.
Suomen Musiikintekijät edustavat monenmuotoisesti toimivia alan osaajia ja heidän sosiaaliturvansa kehittäminen tasa-arvoiseksi on myös meidän tärkeä työmme.
Suoratoistopalveluiden, esim. Spotify, korvausten kohdentuminen suoraan kuunnellulle taholle on ainoa oikea ja täysin mahdollinen väylä. Se matematiikka, että isot saavat pientenkin rahat, on epäreilu eli väärin!
Tässäkin lienee runsaasti tekemistä ja uuden ymmärtämistä. Toivon nykyisten sekä tulevien polvien pääsevän nauttimaan uudesta, reilusta tekijyys-ympäristöstä!
Tarjoan Suomen Musiikintekijät ry:n hallitukseen energiani, kokemukseni, yhteiskuntasuhteeni sekä tiedonhaluisen sosiaalisuuteni! Kiitos!”


Kuva: Marek Sabogal

Riku Mattila, Helsinki

Säveltäjä, sovittaja, pianisti ja tuottaja. Suomen Musiikintekijöiden jäsen vuodesta 2015. Musiikintekijöiden hallituksessa vuodesta 2016. 

“Fiilis on että oma aikani Musiikintekijöiden hallituksessa on ollut aktiivisen toiminnan aikaa. Ollaan saatu paljon uusia asioita alulle ja käyntiin: Musiikintekijöiden rahasto, erilaiset opetus- ja mentorointipalvelut muiden muassa. Henki hallituksessa on ollut tosi dynaaminen. Samalla liekillä eteenpäin! Jos jäsenistä tuntuu siltä että kelpaisin jatkamaan myös seuraavan hallituskauden, olen mieluusti käytettävissä.”


Kuva: Nauska

Jonas Olsson, Porvoo

Säveltäjä, sovittaja. Suomen Musiikintekijöiden jäsen vuodesta 2017. 

”Haluan olla hallituksessa mukana tuomassa omalta osaltani biisintekijä/tuottajien näkökulmaa Suomen Musiikintekijöiden toimintaan. Haluan edistää modernien musiikintekijöiden edellytyksiä toimia alalla ja tuoda omaa näkökulmaa toiminnan kehittämiseen.”

Tuija Rantalainen, Helsinki

Pianisti, laulaja, säveltäjä ja sanoittaja. Suomen Musiikintekijöiden jäsen vuodesta 2008.
“Touhuan musiikintekemisen kentällä hyvin laaja-alaisesti: muusikkona, biisintekijänä, tuottajana, valmentajana ja tapahtumajärjestäjänä. Olen julkaissut musiikkia niin lapsille kuin aikuisillekin ja säveltänyt tusinan verran musiikkinäytelmiä. Tuotan omia teatteri- ja musiikkiproduktioita, joilla kierrämme maata. Myös musiikintekijöiden valmentaminen kiinnostaa ja työllistää. Olen vasta perustetun Lauluntekijäyhdistys Kertsi ry:n puheenjohtaja ja toimin alalla pienyrittäjänä.Luova työ tarvitsee tänä päivänä yhä enemmän puolestapuhujia ja haluaisin osallistua omalta osaltani näihin talkoisiin. Uskon, että laaja-alaisuuteni musiikkikentässä sekä verkostoni ja kokemukseni musiikkiyrittäjyydestä antavat minulle hyvät edellytykset toimia Suomen Musiikintekijät ry:n hallituksessa.”


Kuva: Veini Nupponen