Musiikintekijät -logo

Mentorointistipendi

Mentorointistipendi 2020

Suomen Musiikintekijöiden tarjoama ainutlaatuinen jäsenpalvelu, jossa pääset arvostetun musiikintekijän mentoroitavaksi noin vuodeksi. Lähetä hakemuksesi nyt!

  • Haku päättyy 31.10.2019.
  • Henkilökohtainen mentorointisuhde n. vuoden ajan.
  • Mentori valitsee mentoroitavan hänelle suoraan osoitettujen hakemusten joukosta. Kannattaa siis kohdentaa huolella hakemus juuri haluamalleen mentorille.
  • Voit hakea vain yhdelle mentorille/hakukierros.
  • Sisältää n. 6 tapaamiskertaa.
  • Avoin ja maksuton palvelu.
  • Mentorointistipendin saajat julkistetaan seuraavissa pikkujouluissa.

Palvelun kulujen kattamiseen käytetään varoja, jotka ovat peräisin Kopiosto ry:n Suomen Musiikintekijät ry:lle vuosittain tilittämistä kevyen musiikin teosten kopiointikorvauksista.

Hae tästä Mentorointistipendiä vuodelle 2020

Mentorit 2020

Soili Perkiö

Säveltäjä Soili Perkiö on toiminut yli 20 vuotta Sibelius Akatemian musiikkikasvatuksen lehtorina ja luonut siten merkittävän uran pedagogina. Hän on kouluttanut valtaosan maamme nykyisistä musiikkileikkikouluopettajista ja musiikkikasvattajista, ja ollut mukana kirjoittamassa kymmeniä alaansa liittyviä oppikirjoja. Lisäksi hän on opiskellut tanssin ja musiikin opettamista Mozarteum-yliopistossa Salzburgissa ja on myös kansainvälisesti tunnettu luennoitsija. Lisäksi hän on työskennellyt Ylessä lastenmusiikkiohjelmien parissa.

Soilin kiinnostus tällä hetkellä kohdistuu erityisesti lastenmusiikin säveltämiseen. Hän on saanut myös  vuonna 2009 taiteen valtionpalkinnon lastenkulttuurista.

Kyösti Salokorpi

Kyösti Salokorpi on toiminut säveltäjänä, sanoittajana ja tuottajana yli kymmenen vuotta. Hänen kirjoittamiaan hittejä ovat mm. Elastisen ”Supervoimii”, Teflon Brothersin ”Maradona” ja ”Pämppää”, Raappanan ”Chilii”, Mikael Gabrielin ”Timanttei” ja ”Naapurit kuulee” sekä Annika Eklundin ”Shanghain valot”. Kappaleita ja tuotantoja on julkaistu myös useissa Aasian ja Euroopan maissa.

Kyösti on myös soittanut monissa yhtyeissä kuten Scandinavian Music Groupissa ja Atletico Kumpulassa. Tällä hetkellä he julkaisevat yhdessä Jaakko Salovaaran kanssa musiikkia nimellä Bang For The Buck.

Kyösti on monipuolinen mentori, jonka ohjauksella voit kehittyä niin säveltäjänä, sanoittajana tai tuottajana sekä myös artistina.

Timo Kiiskinen

Timo Kiiskisen musiikkiura on kestänyt jo miltei 40 vuotta. Timo on tuottelias ja arvostettu laulaja-lauluntekijä. Hän on julkaissut 10 omaa albumia, jonka lisäksi hän on vieraillut mm. Kari Tapion, Jorma Kääriäisen ja Suvi Teräsniskan albumeilla, niin laulajana kuin musiikintekijänä. Timon käsialaa löytyy kappaleista, joita esittävät Samuli Edelman, Sami Saari, Vesa-Matti Loiri ja Pepe Willberg sekä monet muut Suomen eturivin artistit. Tuoreimpia Timon tekeleitä ovat Lauri Tähkän suurhitit ”Palavaa vettä”, jonka hän on tehnyt yhdessä Arto Tuunelan kanssa sekä ”Mä en pelkää”, joka syntyi yhdessä Ellinooran ja Matti Mikkolan kanssa.

Timo Kiiskiseltä löytyy sellaista näkemystä ja tietotaitoa, joka ei synny hetkessä. Mentorina Timolta voit saada ohjausta musiikintekemiseen, oman suunnan löytämiseen sekä mahdolliseen omaan artistiuraan.

Lauri Porra

Lauri Porra on basisti ja säveltäjä. Hän on soittanut monissa yhtyeissä, joista tunnetuin on metalliyhtye Stratovarius. Lauri on opiskellut basson lisäksi myös selloa, pianoa, kontrabassoa sekä trumpettia ja harrastanut klassista laulua. Hän on säveltänyt musiikkia elokuviin, televisiosarjoihin, radioon ja mainoksiin sekä voittanut useita musiikkipalkintoja. Lauri on lisäksi toiminut kapellimestarina musikaaleissa.

Laurin erityisosaaminen liittyy instrumenttien hallintaan ja säveltämiseen isommille kokoonpanoille. Mikäli teet musiikkia muilla välineillä kuin tietokoneella, on Lauri sinulle nappivalinta!

Tido

Tido on tuottaja, biisintekijä ja muusikko (kitara, rummut). Tido on tehnyt hittisinglejä mm. Mikael Gabrielille, Reino Nordinille, ABREUlle, TIPPAlle, Tuure Boeliukselle, Nelli Matulalle ja Lukas Leonille sisältäen useita Suomen Spotifyn ykköseksi nousseita biisejä. Tido palkittiin EMMA-ehdokkuudella Vuoden tuottaja -kategoriassa 2019.

Toistakymmentä kulta- ja platinalevyllä palkittua biisiä säveltänyt ja tuottanut Tido viettää noin kolmasosan vuodestaan Los Angelesissa, jossa häntä edustaa Pulse Music Publishing. Tidon kädenjälkeä löytää nykyään myös Yhdysvaltojen, Japanin ja Latin-markkinoilta.

 


Mentorit 2019

Jurek Reunamäki

Jurek Reunamäki on yksi Suomen arvostetuimpia tuottajia ja musiikintekijöitä. Hän on tuottanut muun muassa Antti Tuiskun, Jannan, Johanna Kurkelan ja Erinin albumeja. Tuottamiensa artistien lisäksi hän on tehnyt kappaleita myös muun muassa Lucasille ja Jesse Kaikurannalle.

Jurek on saanut työstään useita palkintoja. Hän on ollut mm. ehdolla vuoden 2015 tuottajan Emma-palkinnon saajaksi, ja vuonna 2018 hän saikin kyseisen palkinnon. Syyskuussa 2018 Jurek puolestaan sai yhdessä Jenni Vartiaisen kanssa säveltämästä ja sanoittamasta Turvasana-biisistä Suomen Musiikkikustantajat ry:n Vuoden biisi -palkinnon.

Idols-tuomarinakin vuonna 2017 toimineella Jurekilla on monipuolista annettavaa niin tuottajille, biisintekijöille kuin artisteillekin. Nyt sinulla on mahdollisuus päästä tämän popmaailman monilahjakkuuden/kultasormen mentoroitavaksi!

Katso myös Jurekin Musiikitekijä-haastattelu! /Youtube

Timo Alakotila

Timo Alakotila valmistui vuonna 1992 Helsingin Pop/Jazz-konservatoriosta pääaineenaan sävellys. Alakotila vaikuttaa tällä hetkellä muusikkona seuraavissa yhtyeissä: JPP, Troka, Nordik Tree, Folkbarokkiyhtye Sama, Duo Johanna Juhola-Timo Alakotila, Maria Kalaniemen yhtye, May Monday, Tango-orkesteri Unto, Luna Nova, Terhi Puronahon trio, Pianoilla-duo Anna-Karin Korhosen kanssa sekä T for Three. Hänen instrumenttejaan ovat piano ja harmooni.

Hän toimii opettajana Sibelius-Akatemiassa ja Pop/Jazz-konservatoriossa Helsingissä, vierailevana opettajana Limerickin yliopistossa, Viljandi kulturkollegessa sekä Joensuun ja Kokkolan ammattikorkeakouluissa.

Hän on toiminut myös taiteellisena tuottajana, muusikkona, säveltäjänä ja sovittajana yli kahdellasadalla levyllä mm. edellä mainittujen yhtyeiden kanssa. Lisäksi hän on kehittänyt metodin kansanmusiikki-improvisaatioon. Alakotilalle myönnettiin taiteilijaprofessorin arvonimi elokuussa 2011.

Timo Alakotila voi olla mentoroitavan avuksi erityisesti sovittamisen ja säveltämisen aihepiireissä. Hän on säveltänyt ja sovittanut sinfoniaorkestereille, big bandeille (UMO, Jyväskylän, Oulun ja Vaasan BB:t), kamariorkestereille, kuoroille, erilaisille ensembleille laulusta (esim. Rajaton, Philomela) yhtyeisiin, jousikvartetteihin (mm. Meta4, Kamus, Tempera, Kronos, Felis).

Saara Törmä

Saara Törmä on yksi Suomen arvostetuimpia sanoittajia. Hän on ollut tekemässä monia menestyskappaleita mm. Antti Tuiskulle, Lauri Tähkälle, Kaija Koolle, Johanna Kurkelalle ja Jannalle.

Saaran osaaminen liittyy teksteihin, mutta ennen kaikkea kokonaisuuteen; artistin oman erityisen maailman luomiseen.

”Olen työskennellyt hyvin erityyppisten projektien parissa ja ollut rakentamassa monia uusia polkuja artistin ja yleisön välille. Lukemattomia kertoja olen ollut lyömässä hanskoja tiskiin, sillä musiikkibusiness on raju yhdistelmä taidetta ja kaupallisuutta. Tässä porskutetaan silti edelleen”, hän sanoo.

Saara voi toimia Mentorointistipendissä ”apuna ja tukena, lisäkorvina ja silminä jollekin, joka etsii omaa reittiään, joko artistina tai biisintekijänä”.

Tuure Kilpeläinen

Tuure Kilpeläinen on julkaissut kuusi sooloalbumia ja tehnyt musiikkia myös muille artisteille, esimerkiksi Jonna Tervomaalle, Jipulle, Vuokko Hovatalle, Anna Puulle, Vesa-Matti Loirille, Jorma Kääriäiselle, Kari Tapiolle ja Johanna Kurkelalle.

Vuodesta 2003 lähtien Tuure Kilpeläinen on levyttänyt musiikkia sooloartistina. Hän teki kolme sooloalbumia omalla nimellään. 2010-luvulla Kilpeläinen alkoi kiinnostua maailmanmusiikista. Tällöin syntyi nykyinen kokoonpano Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani, joka on tänä päivänä yksi Suomen suosituimmista ja ahkerimmin keikkailevista bändeistä.

Tuure Kilpeläinen on palkittu Emma-gaalassa 2011 vuoden miessolistina ja Erämaa-albumi on saanut vuoden iskelmäalbumin palkinnon. Vuonna 2017 Autiosaari äänestettiin Vuoden radiobiisiksi Radiogaalassa. Kilpeläisen musiikki vetoaa suomalaisiin vauvasta vaariin ja suosiosta kertookin huimat keikkamäärät, radiosoitto sekä striimaukset.

Mentorina Kilpeläisellä on mahdollisuus jakaa osaamistaan niin säveltäjänä kuin tekstintekijänä. Hänen taustallaan hän pystyy tarjoamaan mentorointia myös artistiuteen liittyvissä pohdinnoissa.

Maija Vilkkumaa

Ensi vuonna 20-vuotista uraansa juhlistava Maija Vilkkumaa on yksi Suomen menestyneimmistä artisteista. Hän on julkaissut useita kultaa ja platinaa myyneitä menestysalbumeita sekä tehnyt mittavia kiertueita ympäri Suomea. Vilkkumaa on tunnettu omaleimaisesta tyylistään laulajana, säveltäjänä ja sanoittajana. Hän kirjoittaa kappaleita myös muille artisteille.

Maija Vilkkumaa on voittanut tähänastisen uransa aikana viisi Emma-palkintoa, Teosto-palkinnon vuonna 2003 ja Juha Vainio -palkinnon vuonna 2010. Hän on tehnyt myös muita kirjoitustöitä, kuten romaanin Nainen katolla (2013) sekä radiomusikaalin Mä halusin olla suffragetti (2017). Tänä vuonna Vilkkumaa debytoi Idols-tuomarina.

Monipuolisen musiikkialan kokemuksensa ansiosta Maija Vilkkumaa pystyy tarjoamaan mentorointia niin biisinkirjoituksessa kuin muussakin luovassa kirjoitustyössä sekä artistiuraan liittyvissä pohdinnoissa.

 


Mentorit 2018

Anssi Kela

Anssi Kelan ensimmäinen soololevy, Nummela, on Suomen historian 13. myydyin albumi. Kaikkiaan Kela on julkaissut kuusi albumia ja tehnyt tuhansia keikkoja. Äänilevytuotannon lisäksi Kela on kirjoittanut kolme kirjaa.

Kuva: AJ Savolainen

Anna-Mari Kähärä

Anna-Mari Kähärä kertoo i​ntohimokseen runojen säveltämisen.

Hän säveltää lauluja kuoroille, laulu­yhtyeille ja solisteille, mutta myös paljon elokuva­ ja teatterimusiikkia.

Kähärä on toiminut muusikkona ja laulajana useissa produktioissa ja yhtyeissä (mm. Anna-Mari Kähärä Orchestra, How Many Sisters ja Pekka Kuusisto&Luomuplayers) ja tuottanut lukuisia levyjä. Hänen viimeisimpiä sävellystöitään ovat Yökyöpeli tv-sarja, Pirjo Aittomäen soololevy ”Meidän piti matkustaa”, Helsingin Kaupunginteatterin Kummitusjuna-musikaali sekä Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen -elokuva.

Vuonna 2002 Kähärälle myönnettiin Jazz­liiton Yrjö­palkinto sekä Suomipalkinto.

Kuva: Paula Kiukkonen

Henri ”MGI” Lanz

Vuoden tuottaja –Emmalla kaksi kertaa palkittu Henri ”MGI” Lanz on yksi Suomen menestyneimpiä tuottajia/biisintekijöitä. Hän on työskennellyt ulkomailla mm. Justin Bieberin, Pitbullin ja Kylie Minoguen kanssa, ja on mm. noussut USA:n Billboard-albumilistalle kaksi kertaa top 10:iin. MGI on myös perustanut M-Eazy Musicin, johon kuuluu labelin lisäksi live- ja kustannustoimintaa.

Mariska

Laulaja-lauluntekijä Mariskan kynästä ovat lähtöisin monen suomalaisen hittibiisin tekstit. Hän on tehnyt sanoituksia muun muassa Jenni Vartiaiselle, Anna Puulle ja Jari Sillanpäälle. Mariska on tehnyt pitkän uran myös artistina siirtyen luontevasti punkista hiphopiin ja iskelmästä poppiin.

Riku Mattila

Riku Mattila mentoroi pitkän tuottaja- ja A&R-kokemuksensa tuomalla tietotaidolla. Vahvan A&R -osaamisensa kautta Mattilan mentorointi sopii erityisesti omaa materiaaliaan esittäville ja uraansa tarkennusta etsiville artisti-biisintekijöille.
Tuottaja/A&R): Kauko Röyhkä, 22-Pistepirkko, Ismo Alanko, Kolmas Nainen, Pekka Ruuska, YUP, Lauri Tähkä & Elonkerjuu, Lauri Tähkä, Maija Vilkkumaa, Samae Koskinen  Referenssejä (A&R): Olavi Uusivirta, Jonna Tervomaa, Jesse Kaikuranta, Janna, Teflon Brothers, Kerkko Koskinen Kollektiivi.
Kuva: Nauska

Jonas Olsson

Jonas on helsinkiläinen musiikkituottaja / biisintekijä. Jonaksen biisejä ja tuotantojälkeä on kuultu Robinin, Roope Salminen & Koirat – yhtyeen, Jesse Kaikurannan, Pauli Hanhiniemen, Nikke Ankaran ja monien muiden levyillä. Yksi Jonaksen sadoista mietelauseista on ”Ei ne laitteet vaan ne taitteet”.